Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Træningsblog 05 – Skader og ikke at være 20 år længere

Min træning har nu stået på i godt og vel 6 måneder. Der er ingen tvivl om at de personlige trænere ved LS Fysioterapi & Træning gik meget op i at få mig rigtigt i gang. Både ”rigtigt” på en måde som var styrkemæssigt til at klare for mine tynde kontor-arme, men også på en måde som var forsvarlig overfor min uprøvede krop. Instruktionerne var omhyggelige med fokus på at gøre øvelser rigtigt fremfor hurtigt eller med meget vægt.

Instruktørerne var også ærlige om at jeg burde forvente skader i en vis udstrækning, da jeg nu (efter 44 år) er begyndt at bruge min fysik på en ny måde.

Til min egen overraskelse kom jeg igennem mange måneder uden nogen former for skader. Jo jo, musklerne, kroppen (og nogle gange hovedet) var træt og brugt, men der opstod ingen komplikationer der gjorde at jeg ikke kunne blive ved.

Men ud af det blå, efter 4-5 måneders træning begyndte min krop så at minde mig om at jeg ikke er helt ny længere. P.t. bakser jeg med en brystmuskel som gør ondt når jeg laver visse styrketræningsøvelser, og mit ene knæ gør nas når jeg løber mere end et vist antal kilometer.

Jeg har stor respekt for min krop (og psyke) og er meget opmærksom på at det er dét ’hylster’ jeg skal være i hele mit liv – det skal holde i mange år endnu. En permanent skade vil potentielt kunne påvirke min mobilitet mange år frem, endda hele livet. Jeg skal IKKE have permanente skader.

Derfor mærker jeg meget efter når jeg oplever at noget gør ondt. Spørger mig selv ”er det ’bare’ smerte – f.eks. pga. træthed – eller er der decideret noget galt?”. Hvis jeg er tvivl om der er noget galt opsøger jeg en fysioterapeut.​

Min datter er en aktiv gymnast og der følger også skader med i ny og næ. Vi har tit brugt udtrykket ”Smerte er bare svaghed der forlader kroppen” som løftestang til at smile lidt af en ærgerlig situation. Men der er lidt om det… Det må gerne kunne mærkes at man bruger sin krop, men opstår smerten pludseligt kan det være en god idé at få en professionel til at kigge på det.

(Og vi har aldrig trøstet med ”Smerte er bare svaghed…”, det har været noget vi grinte lidt af J)​

Vidste du at LS Fysioterapi og Træning tilbyder en ”fysioterapeutisk skadestue”, hvor du kan få en kort konsultation af et nyligt opstået eller gammel problem? Og at sådan en 10-minutters konsultation er helt gratis?

Efter gode råd fra mere erfarne løbere og styrketrænere er min tilgang endt med at være:

-​Når noget pludseligt gør ondt, så stop din træning, og sørg for hvile til hvad-der-nu-gør-ondt. F.eks. stop med at løbe hvis dit knæ pludseligt gør ondt, det hjælper ikke at ”løbe det væk”.

-​Hvis noget gør ondt når du styrketræner, så kan du måske blot ændre din træning, så du træner samme muskel-grupper på en anden måde? Altså hvis den ene måde gør ondt, så prøve at træne samme muskler på en anden måde.​

Kontakt​

LS Fysioterapi & Træning

CVR: 26562244

​Kirkevej 10,

7160 Tørring

phone  28 95 24 21

envelope  lene@lsfys.dk

Facebook

Kunderne siger​