Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Træningsblog 03 – Kost

​Dette er 3. blog post. Første post handlede om, hvordan du finder motivationen der skal holde dig fast i de nye gode vaner, og 2. blog post gav indsigt i selve opstarten af forløbet.

Da jeg besluttede mig for, at det var NU, jeg ville lave en forandring om at få smidt de ekstra kilo, jeg havde slæbt rundt på i mange år, vidste jeg godt, at det også ville kræve en omlægning i mit indtag af mad og drikke. Det var en af de ting, jeg tænkte ville blive en stor del af udfordringen, for jeg kan rigtig godt lide mad og jeg nyder virkelig både en øl og et glas vin.

Jeg var spændt på hvilke ’ofre’ det ville kræve for at hjælpe mit vægttab på vej.

Som tidligere nævnt, anbefalede Iben fra LS Fysioterapi og Træning, at jeg så på forløbet som kapitler. Altså, at jeg ikke skulle tænke (det store ord) ”Livsstilsomlægning” eller forestille mig, at nu skal jeg lave noget om for tid og evighed. Det gjorde det hele lidt nemmere, for et forløb på uger er til at overskue sammenlignet med ”i al fremtid”. For mit vedkommende var retningslinjerne forholdsvis simple, en blanding af at droppe nogle af mine eksisterende vaner og få anlagt nogle nye.

De vaner jeg måtte vinke farvel til indledningsvis i forløbets 10 uger var:

  • ​Drop alkohol (og drop det helt. Alkohol er skidt på flere måder, da det både indeholder en del kalorier men også nedsætter din evne til at forbrænde andre fødevarer)
  • Erstat den usunde late-night menu bestående af pop-corn, chips og slik. Se hvad jeg erstattede det med, længere nede i denne tekst.
  • ​Erstat kartofler, pasta, brød og ris. What?!? Jamen det er jo grundstenen i de fleste af mine måltider! Se hvad jeg erstattede det med, længere nede i denne tekst.

Jeg har læst om et forsøg der handlede om at lægge spisevaner om. Forsøget gik på ens indstilling til de madvarer, man skulle stoppe med at spise. Man delte forsøgspersonerne op i to grupper, hvor den ene fik at vide, at de skulle tænke ”Jeg må ikke spise…” og den anden gruppe skulle tænke ”Jeg spiser ikke…”. Tesen var, at din indstilling spiller en stor rolle. I ovenstående forsøg vil den første forsøgsgruppe se ændringen som et forbud, hvor den 2. forsøgsgruppe bør opleve det som det som deres eget valg. Ikke overraskende lykkedes det flere af forsøgspersonerne i den 2. gruppe at holde omlægningen end i den første forsøgsgruppe.

Som nævnt ovenfor, skulle nogle af de ingredienser som jeg betragtede som grundlæggende i flere af mine måltider altså udskiftes. Og der er heldigvis mange muligheder for at finde alternativer, men de kræver alle, at du lægger vanen om. I mit tilfælde blev der lavet to hoved-skift:

  1. Brød blev helt droppet. Kage, franskbrød, rundstykker, boller, rugbrød stoppede jeg med at spise fra den ene dag til den anden. Som et alternativt, er jeg endt med at spise Wasa sport knækbrød til nogle af mine mellemmåltider. Jeg har hørt et “godt” råd: ”jamen du kan da bare tage det pålæg du vil lægge på en skive rugbrød på to blade hvidkål!”. Det lyder alt sammen fint, men det er altså ikke det samme og personligt kan jeg ikke få den slags gennem halsen. Mit råd vil være: Find på noget helt andet at spise i stedet for at efterligne en skive “rugbrød med pålæg”.
  2. Hvad erstatter man så pasta, kartofler og ris med? Hos os er svaret blevet kål. Og havde du spurgt mig for 6 måneder siden, så ville jeg have nægtet, at det kunne lade sig gøre – jeg har aldrig været fan af kål. Og der har også været nogle fejlskud på vejen i forsøget på eksempelvis at lave blomkålsris, men jeg lærer jo af disse forsøg. Vi er blevet meget glade for Spidskåls-lasagne (ultra-nemt at lave), får en del ris-retter hvor risene er erstattet med revet kål og seneste eksperiment er hvidkåls-carbonara – uhm. Så kål er kommet for at blive.
    Mit næste Mount Everest? At lære at sætte pris på bønner ☺

Tip: Jeg er blevet meget glad for smoothies som mellemmåltid. Ser man bort fra rengøring af blenderen, så er det et nemt og lækkert mellemmåltid. Faste bestanddele er: Spinat, Skyr, Frossen frugt (brug din favorit), banan, lidt havregryn – og mælk.

Jeg putter aldrig sukker i. Og når vi er ved det, så lad være med at bruge kunstige sødemidler – herunder også Light sodavand. Det er meget sundere at vænne din smag væk fra alt det søde, end at bilde din krop ind, at nu får den sukker, og så er det en erstatning som kroppen ikke kan nedbryde på samme måde – keep it natural.

Vanens magt – og dagligdagens praktik

De fleste ved hvor hårdt det er at lave en vane om, hvilket er endnu en grund til at tage det lidt af gangen. Nøjes f.eks. med at tænke, at man bare skal klare de første 3 uger, og så vurdere derfra.

Jeg vil stærkt anbefale, at du tager en snak med din kæreste/mand/kone om projektet om omlægningen. Få sagt højt til dine omgivelser, hvad de kan forvente. Det er meget nemmere at forholde sig til forandringerne, når alle er afklaret om, det er dig eller jer. Altså skal det udelukkende være en forandring for dig eller skal hele familien hoppe med på kost-omlægningen?

Det kan hurtigt blive omfangsrigt at skulle tilberede 2 måltider hver gang, et til dig og et til resten af familien. I den første periode af mit forløb stod jeg ofte og lavede f.eks. både en traditionel lasagne og en kåludgave, men der gik ikke lang tid før end både kone og børn foretrak kål-udgaven. Først da fik vi snakket om forventningerne til, hvor meget og hvor lidt resten af familien var klar til at være med på omstilling. Derfra var vi klar til at lave én slags mad hver gang.

Det har betydet en verden til forskel at have deres støtte. De har egentlig set det som lejligheden til at smage nogle nye retter. Og jo jo, selvfølgelig har der været aftener hvor de to teenagere har siddet og hængt med hovedet over dagens menu, men sådan er det jo når tingene forandrer sig (og det er i disse situationer vi ikke skal blive alt for curlinge-forældre-agtige, og begynde at tilbyde alle muligt andre alternativer 😉).

Efter 10 uger på dydens sti, er jeg meget overrasket over hvordan min smag har forandret sig. Det glas rødvin om aftenen, og skabet med slikskålen trækker slet ikke så meget som det gjorde tidligere. Det er en sund påmindelse om, at man som oftest kan meget mere end man selv tror. Det er dig der er herre over dit eget liv. Jeg drikker igen lidt øl og rødvin, men fortrinsvis til festlige, sociale lejligheder.

Er du klar til at lave omlægningen på din kost?

Er der noget specifikt du gerne vil høre om, så skriv det i en kommentar på LS Fysioterapi & Trænings Facebook-side.

Kontakt​

LS Fysioterapi & Træning

CVR: 26562244

​Kirkevej 10,

7160 Tørring

phone  28 95 24 21

envelope  lene@lsfys.dk

Facebook

Kunderne siger​